Marc Van Ranst houdt zijn hart vast: “Mensen beseffen dit gewoon niet” Royalty
Royalty

Marc Van Ranst houdt zijn hart vast: “Mensen beseffen dit gewoon niet”

Marc Van Ranst houdt zijn hart vast: “Mensen beseffen dit gewoon niet”

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Marc Van Ranst waarschuwde in ‘Terzake’ alvast om niet te snel te versoepelen. ”Er moet maar het minste misgaan vooraleer men in de problemen zit”, klonk het.

“Men heeft vooral aandacht nu voor het aantal gevallen op de intensieve zorgen, omdat dat echt een precaire toestand is", vertelde Van Ranst. "Mensen beseffen onvoldoende dat er heel weinig vrije bedden zijn. Er moet maar het minste misgaan vooraleer men in de problemen zit. Dat is een parameter die goed moet worden bewaakt. Men heeft het getal van 500 bezette bedden genoemd, maar we zitten nu op 930.”

Wat er ook beslist wordt vandaag, volgens Van Ranst zal het een politieke beslissing worden. "Dat gaat de virologie ver voorbij", klonk het bij de viroloog. "Het zijn moeilijke beslissingen die de politici moeten nemen. Gelijk wat er beslist wordt, er zal altijd kritiek zijn. Ik kan hen enkel veel wijsheid en moed toewensen."

"Ik ben niet volledig optimistisch"

Van Ranst denkt ook dat de nieuwe Indiase variant ter sprake zal komen. “Maar op dit moment zou dat geen enorme invloed mogen hebben", aldus Van Ranst. "Dit is tot hiertoe een fenomeen dat redelijk beheerst is. Alhoewel ik daar niet volledig optimistisch over ben. Ik maak me nooit zorgen over gevallen die we kennen, ik maak me zorgen over de gevallen die we niét kennen. En het zou een illusie zijn om te denken dat er hier geen andere mensen met die Indiase variant zijn zonder het te beseffen en dat doorgeven", besluit hij.

Populair

Laatste nieuws