-->

Tadej Pogacar haalt zijn gram in Luik-Bastenaken-Luik, Julian Alaphilippe baalt (alweer)

Tadej Pogacar haalt zijn gram in Luik-Bastenaken-Luik, Julian Alaphilippe baalt (alweer)
Zondag 25 April 2021 - 17:00   I   door Redactie

De Sloveen Tadej Pogacar heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De renner van UAE Team Emirates gooide zijn wiel nog net voor dat van wereldkampioen Julian Alaphilippe (die voor het tweede jaar op een rij tweede werd) na een prangende sprint met een elitegroepje van vijf.

Net als in de vrouwenkoers was het pas op La Redoute dat de koers helemaal openbrak. Ineos Grenadiers zette een treintje op en vloog in sneltempo naar boven. Wereldkampioen Julian Alaphilippe had zich laten ringeloren en was niet mee. Maar de Fransman kwam weer aansluiten dankzij zijn ploegmaats.

Ineos gaf zich niet gewonnen en stuurde Richard Carapaz in de aanval. De Ecuadoraan had een mooie kloof, maar op de Roche aux Faucons schudde Michael Woods meermaals aan de boom. Carapaz was een vogel voor de kat, een kopgroepje van vijf renners ging vliegen.

(lees voort onder de foto)

Roglic lost

Bij die vijf renners was er verrassend genoeg geen sprake van topfavoriet Primoz Roglic. De Sloveen kreeg een klop van de hamer en zou, ondanks het werk in de achtergrond, niet meer terugkeren.

Intussen bleef het goed ronddraaien in de kopgroep, waar Alejandro Valverde, David Gaudu, Julian Alaphilippe, Davide Formolo en Tadej Pogacar zouden strijden om de overwinning in Luik.

(lees voort onder de foto)

Valverde vergeet ervaring

Met vier zeges in Luik wist Valverde als geen ander hoe hij het moest aanpakken. Op zijn verjaardag, de Spanjaard wordt vandaag 41, kreeg hij dé kans om Eddy Merckx bij te benen met vijf zeges.

Maar Valverde vergat zijn ervaring te benutten en liet zich de kop opdringen in de sprint. Hij ging van veel te ver aan en werd overspoeld door Alaphilippe. Maar de Fransman zou, net als vorig jaar, nipt tweede worden. Pogacar had de snelste sprint in huis.

Voor Pogacar is het een enorme opluchting. De Sloveen zag vorig jaar zijn kansen in rook opgaan na een ontregelde sprint en mocht afgelopen woensdag niet starten in de Waalse Pijl door een vals-positieve coronatest in het team. Alaphilippe werd tweede, Gaudu derde.