-->

Geen vaccinatie tegen Covid-19, dan ook niet reizen: "Zo trek je mensen over de streep"

Geen vaccinatie tegen Covid-19, dan ook niet reizen:
Woensdag 28 April 2021 - 18:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry (UGent) vindt dat men moet overwegen om reizen te koppelen aan vaccinaties. Zonder een vaccinatie tegen Covid-19 mag je dan niet reizen. Zo kan je twijfelaars volgens hem over de streep trekken.

"Wat hen makkelijk laat overhellen naar het antivax-kamp, is een ander psychologisch mechanisme, waarvan we ons meestal niet bewust zijn: we doen liever niets dan iets. Omdat kiezen ook verliezen is, want je bent verantwoordelijk voor de gevolgen van je keuzes", legt Boudry uit in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

"Zo is het bekend dat mensen zich de vaccinatie beklagen wanneer ze complicaties krijgen. Statistisch ben je veiliger met vaccin, in de perceptie speelt dat anders. Wie corona krijgt, voelt zich daar niét verantwoordelijk voor: dat virus is nu eenmaal een dreiging uit de natuur. Het overkomt je, als een loterij."

Reizen

Reizen is dan een belangrijk thema. Als je daar een certificaat voor nodig hebt, laten mensen zich mogelijk wel overhalen om zich te laten vaccineren. "De terugslag komt er in vele hoofden als men door te weigeren niet kan reizen. 'Zo fanatiek ben ik niet', is de overweging dan. Mensen zijn niet altijd even altruïstisch. Hen iets zelfzuchtigs geven om hen over de streep te trekken, is pragmatisch een goede tussenoplossing. Je houdt de groep pertinente weigeraars kleiner en komt met zachte hand tot groepsimmuniteit."

TAGS  I  Maarten Boudry  I  reizen  I  vaccins