Zondag 2 Mei 2021 - 22:00   I   Foto: VTM  I   door Redactie

David Dehenauw ziet het somber in: “Het wordt er niet beter op, nee”

David Dehenauw ziet het somber in: “Het wordt er niet beter op, nee”

David Dehenauw werkt al bijna 20 jaar als weerman bij VTM. Als kind was hij al gefascineerd door de wetenschap. Hij was ook altijd erg nieuwsgierig en voelde zich steeds aangetrokken tot de ‘diepere’ vragen.

“Maar het weer was wel heel aanwezig thuis: mijn vader was een zeeloods - hij loodste schepen van voor de Belgische kust tot Vlissingen - en hij was altijd bezig met de wind en de getijden en wat voor weer het op zee was”, laat David weten in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Toen ik later bij het KMI begon te werken, was de maritieme meteorologie mijn eerste vakgebied. Ik doe veel méér nu, maar het weer op zee boeit me nog altijd mateloos."

"Klimaatverandering begint ook België parten te spelen"

Als weerman ziet hij beter dan wie ook hoe de klimaatverandering de wereld bedreigt. ”Ik ben meer een meteoroloog dan een klimatoloog, maar ik zie natuurlijk elke dag de signalen: het wordt er niet beter op”, klinkt het somber. “Alleen nog maar de droogte van de laatste vier jaar, is een zeer tastbaar bewijs dat de klimaatverandering ook België parten begint te spelen.” 

“We hebben al een tekort van zes maanden regen, sinds januari 2017”, aldus David. “De boeren hebben er nu last van. Mensen beginnen zich bewust te worden dat het niet langer evident is dat water zomaar uit de kraan stroomt. Vroeger had je een nat jaar na een droog jaar en kwam alles goed. Nu wordt het structureel. Daar zijn we niet op voorbereid”, concludeert hij.

TAGS  I  David Dehenauw  I  shownieuws