Dinsdag 11 Mei 2021 - 16:12   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Overlegcomité stelt exitplan voor: Dit zijn de versoepelingen voor de zomer, in september de echte vrijheid

Overlegcomité stelt exitplan voor: Dit zijn de versoepelingen voor de zomer, in september de echte vrijheid

Het Overlegcomité heeft zijn exitplan uit de coronacrisis voorgesteld. De hele weg naar de volledige vrijheid tot in september werd voorgesteld. 9 juni, 30 juni, 1 juli, 13 augustus en september zijn de belangrijke data.

Premier Alexander De Croo legde de focus op de vaccinaties in ons land. "Vier op de tien volwassen Belgen hebben hun eerste vaccindosis gekregen", zei hij. "We hebben de voorbije week ook de grote versnelling gezien. Het gaat nu razendsnel vooruit. Vorige week hebben in totaal 732.000 mensen hun vaccin gekregen. In de komende weken gaat het om 1 miljoen doses."

9 juni

"Op dit moment zijn 8 op de 10 kwetsbare mensen gevaccineerd", licht De Croo toe over de datum van 9 juni. Cafés en restaurants mogen vanaf 9 juni ook de binnenruimtes openen. Je mag er met vier aan tafel gaan zitten. Het sluitingsuur zal op 22 uur binnen liggen, maar de terrassen mogen openblijven tot 23.30 uur.

Op dat moment mogen gezinnen vier mensen bij hun thuis uitnodigen. Ook kermissen, bioscopen, indoorspeeltuinen en fitnesscentra zullen dan de deuren mogen openen. Bij fitnesscentra zal er verplicht een CO2-meter moeten hangen. Als men boven een bepaalde waarde gaat, zullen die zaken moeten sluiten. Ventilatie wordt daar erg belangrijk.

Erediensten en huwelijken zullen vanaf 9 juni binnen met 100 personen mogen plaatsvinden en buiten met 200 personen. Georganiseerde events mogen binnen met 200 personen en buiten 400 personen. In de maand augustus zullen 3000 mensen binnen mogelijk zijn bij evenementen. Buiten gaat het dan om maximaal 5000 personen. Vanaf 13 augustus mogen er ook grotere evenementen georganiseerd worden. Dan gaat het om de echte grote festivals. De deelnemers moeten wel een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen of een negatieve coronatest. Er komt ook een terugkeerdag op 9 juni. Mensen mogen dan één dag in de week terug naar de werkvloer. Vanaf 1 juli wordt thuiswerk niet langer verplicht, maar sterk aangeraden.

September

"Vanaf 1 september willen we de beperkingen maximaal afbouwen", zo vertelt De Croo. Men xil dan gaan voor maximale vrijheid. De Croo benadrukte wel dat het aantal ziekenhuisopnames in het oog moet worden gehouden. "De lichten moeten op groen staan", aldus de premier.

TAGS  I  Overlegcomité  I  coronavirus