Donderdag 13 Mei 2021 - 12:30   I   door Redactie

Doorbraak in zoektocht naar Maddie McCann

Doorbraak in zoektocht naar Maddie McCann

Gisteren zou de Britse Madeleine McCann 18 jaar geworden zijn. Het meisje verdween in 2007 uit het vakantieappartement van haar gezin in Praia da Luz, Portugal terwijl ze sliep. Veertien jaar na de feiten zou het Duitse gerecht extra bewijsmateriaal gevonden hebben tegen de vermoedelijke dader.

In de avond van 3 mei 2007 verdween Madeleine enkele dagen voor haar vierde verjaardag uit het vakantieappartement van het gezin McCann. Sindsdien ontbreekt elk spoor van het Britse meisje. De internationale ophef rond de verdwijning was enorm. Zeker nadat de Portugese justitie de ouders van Madeleine in verdenking hadden gesteld voor de dood van hun dochter. Na enkele dagen was het duidelijk dat de McCanns niets te maken hadden met de verdwijning. Toch werd hun onschuld regelmatig betwijfeld door de Britse media.

Sinds 2007 kwamen er regelmatig tips binnen dat Madeleine zou gespot zijn. Deze bleken nooit te kloppen. Tot het parket van het Duitse Braunschweig in 2020 denkt dat ze de ontvoerder van Madeleine te pakken hebben. Het gaat om Christian B., een 44-jarige Duitser die in 2007 in een camper in Praia da Luz woonde. De man zit momenteel opgesloten nadat hij veroordeeld werd voor verkrachting. Een opgraving in een volkstuintje in Hannover leverde geen informatie op. Het parket blijft toch geloven dat de man meer weet.

Indirect bewijsmateriaal

Gisterenavond sprak de Engelse tabloid ‘“The Sun” met Duits procureur Hans Christian Wolters. Volgens Wolters zou er een doorbraak zijn in het onderzoek rond Christian B. en de verdwijning van Madeleine. “We hebben nieuw bewijsmateriaal verzameld dat bijdraagt aan de zaak die we opbouwen tegen onze hoofdverdachte”, liet Wolters weten. “Ik kan het soort bewijsmateriaal dat we hebben gekregen, nog niet onthullen. Ik kan zeggen dat het niet gaat om forensisch materiaal maar het is wel indirect bewijs dat hij onze dader kan zijn.”

Doorbraak onwaarschijnlijk Volgens voormalig hoofdinspecteur Mick Neville is een nieuwe doorbraak heel ver weg. Zo vertelt hij aan Daily Star: ”Het enige sluitende bewijs dat we zouden kunnen bekomen zijn elektronische toestellen waarop eventueel fotomateriaal op staat van toen. Hij heeft wellicht alles vernietigd. Dat, of hij zou moeten bekennen. We hebben niets anders. Wat valt er nog te vinden? Eventuele getuigen zouden jaren geleden al naar ons gekomen zijn. We hebben alleen maar kruimeltjes, niets anders. Vorig jaar werd ons beloofd dat er concreet bewijs was, maar tot iemand met iets afkomt dat wij Britten als concreet bewijs beschouwen, zie ik niet in hoe we verder geraken.”

Ouders blijven hopen

Veertien jaar na de ontvoering van hun dochter blijven haar ouders positief. Ze geloven dat ze Madeleine ooit zullen weerzien. “Er is geen bewijs dat ze niet meer leeft”, zei haar moeder nog in 2011. Het onderzoek van het Duitse gerecht geeft ook meer hoop op een ontknoping van de lange zoektocht. “Elke mei is moeilijk, een herinnering aan vroegere jaren, aan gemeenschappelijke jaren, die verloren of gestolen zijn. Dit jaar is bijzonder pijnlijk omdat wij Madeleines achttiende verjaardag zouden vieren”, lieten Kate en Gerry McCann gisteren nog weten op hun website.

TAGS  I  Maddie McCann