Donderdag 13 Mei 2021 - 18:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marc Van Ranst: "Coronacrisis is nog lang niet voorbij"

Marc Van Ranst:

Tijdens een interview met De Morgen gaf viroloog Marc Van Ranst aan dat het einde van de coronapandemie nog niet in zicht is. Er zouden nog te veel nieuwe varianten in omloop zijn waar te weinig over geweten is.

Afgelopen dinsdag onthulde de Overlegcomité het “zomerplan” waarbij we op 9 juni starten met de eerste versoepelingen. Daarvoor moeten de vaccinatiecijfers en de bezette bedden op intensieve zorgen gunstig zijn. Marc Van Ranst maakt zich hier zorgen over.

“In maart 2020 noemde ik de strijd tegen het coronavirus een marathon. Ondertussen zitten we al aan een triatlon. En we zijn nog niet aan de finish", aldus Van Ranst.

“Het Overlegcomité neemt een risico. Een risico dat kan meevallen indien alle lichten op groen blijven staan”, zegt Van Ranst. De 500 bezette bedden op intensieve waar we onder moeten zitten vindt de viroloog te hoog. “Mijn grootste kritiek op het Overlegcomité is dat de drempel van 500 IC-bedden niet verder omlaag gaat voor de versoepelingen in juli en augustus. Tegen dan zouden we toch een eind onder 500 patiënten op intensieve zorg moeten zitten.”

"Indiase variant wordt de dominante"

“Dat virussen muteren, is de logica zelve. Dat weten we al lang, met het griepvirus gebeurt net hetzelfde", stelt Van Ranst. Volgens hem is de kans groot dat de Indiase variant zich ook in België zal verspreiden en daarmee de Britse variant gaat verdringen.

“Wat betreft de Indiase variant zullen we de komende weken vooral goed over het Britse muurtje moeten kijken.” In het Verenigd Koninkrijk is het virus namelijk aan een sterke opmars bezig. De viroloog benadrukt dat de coronacrisis nog lang niet voorbij is. “De vaccinaties gaan vooruit en de vaccinatiegraad is hoog: dat is goed nieuws. Maar het blijft oppassen.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus