-->

Heel wat Franstaligen willen zich niet laten vaccineren, groepsimmuniteit komt in gevaar

Heel wat Franstaligen willen zich niet laten vaccineren, groepsimmuniteit komt in gevaar
Vrijdag 14 Mei 2021 - 10:30   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Uit cijfers van de motivatiebarometer van de UGent, UCLouvain en de ULB blijkt dat de Vlamingen meer bereid zijn om zich te laten vaccineren dan de Franstaligen. In Vlaanderen staat zo’n 71% van de niet-gevaccineerden positief tegenover de coronavaccins. In Brussels en Wallonië is dit maar 51%. Zo’n 38% van de Franstaligen weigert een vaccin, bij de Vlamingen is dit 20%, zo melden Le Soir en de kranten van Sudpresse.

"Dit verschil tussen de taalgroepen was kleiner geworden in februari, maar werd vanaf maart weer groter”, zegt professor gezondheidspsycholoog Olivier Luminet van UCLouvain. Deze terughoudendheid kan ervoor zorgen dat de doelstelling om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren, in gevaar wordt gebracht. “Een groot risico is dat we, nadat er zolang gesproken werd over een tekort aan dosissen, nu wel voldoende dosissen gaan hebben, maar niet genoeg mensen om ze toe te dienen.”

De kans bestaat wel dat deze groepen van gedacht zullen veranderen. Vooral de uitleg van artsen, apothekers en experts zorgden ervoor dat mensen toch gevaccineerd willen worden.

Vooruitgang

Zo geeft 74% aan dat ze in de loop van de tijd positiever zijn geworden over de vaccinaties. Zo’n 12% zegt dat ze twijfelen terwijl 22% nu aangeeft dat ze het vaccin wel willen aanvaarden. Van de twijfelaars kon ook 14% overtuigd worden door bekende personen en 13% door personen die al werden gevaccineerd.

TAGS  I  Vaccins