Vrijdag 14 Mei 2021 - 19:10   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Theo Francken zorgt voor ophef: "Vandenbroucke is fikkie, El Kaouakibi is pikkie"

Theo Francken zorgt voor ophef:

Vorige week werd bekendgemaakt dat kamerlid Theo Francken (N-VA) voor de rest van het jaar geweerd wordt uit de Kamercommissies waar een geheimhoudingsplicht geldt na een “loslippige” tweet. Nu komt Francken weer in opspraak voor één van zijn berichten op sociale media.

In maart postte Francken een tweet over de Belgische missie in Mali en dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dit niet vond kunnen. Hierdoor is hij voor de rest van het parlementaire jaar niet welkom bij Kamercommissies waar geheimhouding belangrijk is.

Er wordt tijdens deze commissies gevoelige informatie gedeeld waardoor er achteraf niet over gecommuniceerd mag worden. Francken verliest hierdoor ook nog drie maanden lang 20% van zijn parlementaire vergoeding. Het kamerlid reageerde misnoegd op zijn sanctie. “Je kan de waarheid niet harder geweld aandoen. Ik heb in geen geval de geheimhouding van de commissie geschonden.”

"Voor de liefhebbers"

Dit voorval hield Francken niet tegen om minder actief te zijn op zijn sociale media. Afgelopen woensdag stuurde hij nog een bericht de wereld in via Facebook waar veel ongenoegen op kwam. Hij zette er het onderschrift “Voor de verzamelaars en liefhebbers van het genre” bij.

De afbeelding was een collage van mede-politici die elk een bijnaam hadden gekregen, gebaseerd op de hond Pekkie, het huisdier van stripfiguur Jommeke. Zo kreeg ex-Open VLD’er Sihame El Kaouakibi de bijnaam ‘Pikkie’, op basis van haar oplichtingsschandaal. Burgemeester Veerle Heeren die recent in opspraak kwam met haar vroegtijdige vaccinatie, kreeg de naam “Prikkie”. Onder zijn bericht deelde Francken nog een tweede foto waarop Sammy Mahdi (CD&V) te zien is met de bijnaam “Lekkie” erbij. Mahdi werd in 2020 staatssecretaris voor Asiel en Migratie, waarmee hij Francken zijn functie overnam.

(P)Ukkie?

Joël De Ceulaer, journalist bij De Morgen, deelde het bericht van Francken op Twitter. Hierop kwamen veel misnoegde reacties. Zo antwoordde iemand: “Irrelevantie doet dat met een politicus. Nog steeds niet kunnen verwerken dat Sammy Mahdi staatssecretaris is. Wat maakt dat van hem? (P)Ukkie?” Iemand anders reageerde: “Ne mens moet iets doen als hij geschorst is.” Ook werd er een foto gedeeld van Francken en Melikan Kucam waarboven te lezen is: “@FranckenTheo, je bent Lekkie en Traffickie nog vergeten.” Kucam (N-VA) werd veroordeeld voor fraude van humanitaire visa, mensensmokkel en afpersing. Er is nog geen reactie van Francken of iemand anders die werd vernoemd.

TAGS  I  Theo Francken