Zaterdag 15 Mei 2021 - 19:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marc Van Ranst: "De kans dat Pukkelpop kan doorgaan, schat ik op 80 procent"

Marc Van Ranst:

Marc Van Ranst ziet het niet eens zo negatief in voor de zomer. Hij gelooft dat Pukkelpop kan doorgaan, maar de viroloog benadrukt dat er ook rekening moet gehouden worden met een scenario dat het niet zal kunnen. "Ik hou m'n hart wel een beetje vast", klonk het in 'De Afspraak op Vrijdag'.

"Iedereen heeft het nodig om uiteindelijk terug naar het normaal te gaan", zei Van Ranst. "Dat perspectief moest dus gegeven worden. Een pandemie is echter een heel dik boek met vele hoofdstukken. Van hier tot Pukkelpop is iets minder dan honderd dagen. We hebben in deze pandemie geen honderd dagen gehad dat er geen nieuw hoofdstuk bij kwam. Daar hou ik m'n hart wel een beetje voor vast."

Vooral de drempel van 500 mensen op intensieve zorgen vindt Van Ranst te hoog. "Stel nu dat je op een bepaald moment van 50 mensen op intensieve naar 225 gaat. Dan gaan wij wel aan de alarmbel luiden. Dan zou ik niet graag hebben dat iemand komt zeggen dat het onder de 500 is en we moeten zwijgen", aldus de viroloog.

Pukkelpop

Pukkelpop dus, met tienduizenden mensen. Zal dat wel lukken? "Iedereen mag graag naar pukkelpop gaan. Wanneer je vandaag geen ja zegt, kan er ook niks voorbereid worden. Dat er perspectief wordt geboden, dat was nu of nooit. Je kan dat niet pas veertien dagen op voorhand doen."

Er moet echter ook rekening gehouden worden met een scenario dat het niet kan doorgaan. "Als je me het nu vraagt, denk ik dat er 20 procent kans is dat het niet doorgaat. Dat valt dus mee, hé. Aan die 80 procent moet je je optrekken", stelde Van Ranst.

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus  I  Pukkelpop