Zondag 16 Mei 2021 - 12:30   I   Foto: The Mirror  I   door Redactie

Zeldzame ziekte gelinkt aan Covid-19: Jongen van 6 vecht voor zijn leven

Zeldzame ziekte gelinkt aan Covid-19: Jongen van 6 vecht voor zijn leven

Een Britse jongen vecht voor zijn leven nadat een zeldzame ziekte bij hem werd vastgesteld. Zo’n 200 Britse kinderen liggen op intensieve zorgen door deze aandoening die wordt gelinkt aan Covid-19.

Oliver Patterson, een 6-jarige jongen uit het Verenigd Koninkrijk, ligt op intensieve zorgen nadat zijn hart en bloeddruk opeens kelderde. De jongen testte in maart positief op Covid-19. Drie weken later klaagde hij dat hij last had van buikpijn en wou hij niet meer eten. Nadat hij opgenomen werd in het ziekenhuis kreeg Oliver uitslag over zijn hele lijf en zijn gezicht zwol op waardoor hij niets meer kon zien.

Na onderzoek bleek dat Oliver lijdt aan een zeldzame kinderziekte die vergelijkbaar is met de ziekte van Kawasaki. Het kan zwellingen in het hele lichaam veroorzaken, inclusief op de hartspieren. Mogelijke symptomen zijn: huiduitslag, langdurige koorts, buikpijn, diarree, bloeddoorlopen ogen en een rode tong of gebarsten lippen. Experts zeggen dat ongeveer 600 Britse kinderen deze ziekte hebben ontwikkeld nadat ze positief testten op Covid-19 en geen symptomen van het coronavirus vertoonden.

4 dagen intensieve zorg

Zijn moeder Laura (36) was enorm ongerust. “Zijn hartfunctie werd slechter en hij kreeg verschillende medicijnen. Het was de moeilijkste dag van ons leven”, zegt Laura. “De dag ervoor was hij nog aan het spelen toen we aan zee waren.” Oliver moest 4 dagen op intensieve zorg blijven om zijn toestand te stabiliseren. Na 48 uur begon hij terug beter te worden nadat de dokters hem een steroïde behandeling gaven.

“We willen mensen niet bang maken met dit verhaal. Het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn omdat het zo zeldzaam is.” De versoepelingen rond het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk baren Laura wel zorgen. “Het is een verontrustende tijd nu alles in het land weer opengaat. Zeker nu dat we weten hoe kwetsbaar kinderen kunnen zijn voor het virus.”