Wanneer zijn we eindelijk verlost van Covid-19? Pierre Van Damme schept duidelijkheid Royalty
Royalty

Wanneer zijn we eindelijk verlost van Covid-19? Pierre Van Damme schept duidelijkheid

Wanneer zijn we eindelijk verlost van Covid-19? Pierre Van Damme schept duidelijkheid

De vaccinaties worden de laatste dagen toegediend als een trein. Epidemioloog Pierre Van Damme is onder de indruk van de vlotheid van de vaccinatiecampagne.

"In Vlaanderen is inmiddels 98% van de 65-plussers ingeënt. Dat is enorm”, zegt Van Damme in Gazet van Anwerpen. “Bij de risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar met onderliggende aandoeningen zitten we nu aan 40% à 45%. Zij worden, op vraag van de Privacycommissie, gemengd met 10% gezonde mensen in die leeftijdscategorie.”

“Zwangere vrouwen zien we zich de afgelopen week heel vlot aanmelden voor prioritaire vaccinatie", laat Van Damme weten. "Zo zijn er nu al meer dan vijftienduizend zwangeren ingeschreven of ingeënt, die zichzelf en hun ongeboren kindje beschermen. Vanaf 24 mei komen de gezonde mensen onder de 65 jaar aan bod."

"Het zal zaak zijn om de virusvarianten goed te blijven monitoren"

Wat nu vooral belangrijk is, is de evolutie van de verschillende coronavarianten. “Gaan we te maken krijgen met een moeilijkere variant van het virus en hoe doeltreffend gaat de vaccinatie dan blijken? Of muteert het voort naar een goedaardige variant die niet meer dan een verkoudheid veroorzaakt? Dan zijn we ervan af.”

”Het zal zaak zijn om de virusvarianten en hun circulatie in de bevolking goed te blijven monitoren, zodat we kort op de bal kunnen spelen", aldus Van Damme. "Voor mij is het een belangrijke les na het afgelopen jaar: op dit soort crisissen moeten we ons beter voorbereiden."

Populair

Laatste nieuws