-->

Twee mensen in ons land wellicht overleden door AstraZeneca-vaccin

Twee mensen in ons land wellicht overleden door AstraZeneca-vaccin
Vrijdag 21 Mei 2021 - 09:15   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Voor het eerst sinds het begin van de vaccinatiecampagne wordt bij twee overlijdens een oorzakelijk verband met het coronavaccin waarschijnlijk geacht. Dat laat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) weten. Het gaat daarbij om Vaxzevria, de nieuwe naam van de entstof van AstraZeneca.

In één geval gaat het om het capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. In het andere geval om trombocytopenie, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes.

Een link met Vaxzevria (AstraZeneca) wordt als "waarschijnlijk" beschouwd. In het buitenland waren er eerder al enkele overlijdens na het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. In het totaal ontving het FAGG tot en met 18 mei 14.601 meldingen van bijwerkingen na een vaccinatie met een coronavaccin. Bijna 4 miljoen mensen werden in die periode ingeënt.

TAGS  I  AstraZeneca  I  vaccin  I  n2  I  n365