-->

Kinderen van Jehova's seksueel misbruikt: "Alles wordt doodgezwegen"

Kinderen van Jehova's seksueel misbruikt:
Vrijdag 21 December 2018 - 09:32   I   Foto: Pixabay   I   door Redactie

Er moet een parlementair onderzoek komen naar seksueel misbruik binnen Jehova's Getuigen. Dat beveelt het IACSSO, de instelling die de sektes in ons land in de gaten houdt, aan. Minstens tien mensen zouden al getuigd hebben over gevallen van kindermisbruik in ons land.

“Ik was amper 8, en ik dacht dat het normaal was wat die man met mij deed”, vertelt Els (een schuilnaam), een Oost-Vlaams ex-lid, in Het Nieuwsblad. Als kind werd ze lid van Jehova's Getuigen toen haar moeder met enkele familieleden toetrad. “Alles veranderde. Verjaardagen, Kerstmis en Nieuwjaar mochten we van de ene op de andere dag niet meer vieren. Maar je gaat zo op in de gemeenschap, dat je geen vragen stelt.”

“Hij was een familielid, en het begon heel subtiel. Als kind heb je zoiets niet door. Tot hij op een dag te ver ging. Ik was te beschaamd om meteen te reageren.” Het misbruik is nooit aangekaart bij het gerecht. Ook niet toen Els met haar verhaal naar de Ouderlingen' van Jehova's Getuigen stapte. Volgens IACSSO, het adviescentrum dat sektes onderzoekt, zijn er meer slachtoffers zoals Els.

De procedures binnen Jehova's Getuigen werken het doodzwijgen in de hand”, zegt Olivier Faelens van de vzw Studie- en Adviesgroep ­Sekten. Naar eigen zeggen verzamelden ze al tien getuigenissen.

"Deze beschuldigingen van IACSSO zijn zeer pijnlijk, en niet waar”, zegt David Vandendriessche, woordvoerder van Jehova's Getuigen. “We zien misbruik als een vreselijk misdrijf tegen de slachtoffers, en tegen God. Waarom zouden we dat toedekken?”

De Getuigen voelen zich misbegrepen. “Een onderzoek van een gerechtelijk comité is er enkel om na te gaan of iemand berouw heeft, en bijgevolg lid kan blijven van onze gemeenschap. We plaatsen ons nooit in de plaats van het gerecht.”

TAGS  I  Jehova's Getuigen