Pierre Van Damme houdt zijn hart vast na omstreden beslissing: “Dit is om problemen vragen” Royalty
Royalty

Pierre Van Damme houdt zijn hart vast na omstreden beslissing: “Dit is om problemen vragen”

Pierre Van Damme houdt zijn hart vast na omstreden beslissing: “Dit is om problemen vragen”

Zowat alle Europese landen zijn momenteel zo veel en zo snel mogelijk aan het vaccineren om de zomer nog enigszins te redden. Van festivals zoals we ze kennen, zal geen sprake zijn, maar enkele grote sportevenementen gaan zonder pardon door.

“Voor het EK voetbal probeert men het risico te beperken door de meeste spelers te vacci­neren”, zegt Pierre Van Damme in Humo. “Als je bubbels van teams handhaaft, is het mis­schien haalbaar. Ik zou het wel zonder publiek of met een beperkt aantal toeschou­wers doen, en voorts inzetten op testen en controles, zoals het Eurovisiesongfestival dat doet.”

“Maar ook daar hebben een aantal delegaties posi­tief getest. Nog een geluk dat er goed werd getest, anders hadden ze het hele evene­ment moeten afblazen”, aldus de epidemioloog. “Het bewijst nogmaals dat een aantal maatregelen zeer zin­ vol zijn om de epidemie en de viruscirculatie te beheersen.”

"Ik denk niet dat het verstandig is om de Olympische Spelen te laten doorgaan"

“De Olympische Spelen zijn een ander verhaal”, vindt Van Damme. “Dat evenement is nog een maatje groter, en in een land waar de achtergrondimmuniteit heel slecht is. Ik denk niet dat het verstandig is om de Spelen te laten doorgaan, dat is echt om problemen vragen”, benadrukt hij. “Maar ik besef ook dat atleten zich niet kunnen blijven voorbereiden op een evenement dat telkens wordt uitgesteld. Dus zullen er heel strikte maatregelen nodig zijn.”

Populair

Laatste nieuws