Steven Van Gucht houdt zich niet langer in en haalt snoeihard uit: “Het is gewoon verwerpelijk” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht houdt zich niet langer in en haalt snoeihard uit: “Het is gewoon verwerpelijk”

Steven Van Gucht houdt zich niet langer in en haalt snoeihard uit: “Het is gewoon verwerpelijk”

Al meer dan een jaar zien we de corona-experten verschijnen in allerlei soorten kranten, magazines en televisieprogramma's. Steven Van Gucht, Erika Vlieghe of Pierre Van Damme: het werden allemaal BV's (bekende virologen) die we meer zagen dan onze eigen vrienden en familie.

Hoewel zij in het begin van de coronacrisis op handen gedragen werden omwille van hun glasheldere uitleg over het virus, kwam er hoe langer hoe meer kritiek op de experten. Ze werden het afgelopen jaar dan ook niet opgeroepen door de nieuwsuitzendingen om de goednieuwsshow te verzorgen, maar om de (soms keiharde) feiten op tafel te leggen.

"We worden minder uitgenodigd door de media"

Wie nóóit een blad voor de mond neemt, is Marc Van Ranst. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen door sommige Vlamingen: het leverde hem bakken kritiek en zelfs doodsbedreigingen op. Vorige week kwam die dreiging wegens ene Jürgen Conings wel zéér dichtbij en Van Ranst en zijn gezin werden ondergebracht in een safehouse. Sindsdien zagen we opvallend minder experten op de buis. Puur toeval, zegt viroloog Steven Van Gucht in Het Nieuwsblad. “Wij blijven gewoon ons werk doen. Alleen worden we minder uitgenodigd door de media.”

"De manier waarop we met de vinger worden gewezen is verwerpelijk"

Voor de anders zo kalme Van Gucht gaat de kritiek die hij en zijn collega’s naar hun hoofd gezwierd krijgen, de laatste tijd echter veel te ver. “Als in een democratie vrijheid van meningsuiting en academische onafhankelijkheid niet meer van tel zijn, waar gaan we dan naartoe?”, vraagt hij zich af. “Natuurlijk kan je het oneens zijn, maar de manier waarop we vandaag met de vinger worden gewezen is verwerpelijk. Het moet beleefd blijven. Dat is het minste.”

Populair

Laatste nieuws