Erika Vlieghe schrikt zich rot: “Deze evolutie is zéér zorgwekkend” Buitenland
Buitenland

Erika Vlieghe schrikt zich rot: “Deze evolutie is zéér zorgwekkend”

Erika Vlieghe schrikt zich rot: “Deze evolutie is zéér zorgwekkend”

Al een heel jaar krijgen de corona-experten kritiek over zich heen. Maar als één van je rechtstreekse collega’s en zijn gezin met de dood bedreigd worden, is het volgens Erika Vlieghe logisch dat je daar van schrikt. Dat zegt de infectiologe in het ‘Laat Journaal’ op Eén.

“We leven natuurlijk in hele vreemde tijden, dus in die zin vielen we ook niet steil achterover”, aldus Vlieghe over de bedreigingen die Jürgen Conings richtte aan het adres van Marc Van Ranst. “Ik denk dat er in gekke tijden vroeg of laat altijd absurde dingen gebeuren, maar dit is niet goed - en dat is een understatement.“

Ook over de duur van de situatie maakt Vlieghe zich zorgen. “Het is een beetje onduidelijk hoe lang deze situatie gaat aanhouden”, zegt ze. “Ondertussen heeft dat ook een maatschappelijke evolutie gekend en zijn er steungroepen ontstaan en dat geeft me nog veel meer een onbehaaglijk gevoel, omdat het zo allemaal een beetje vergoelijkt wordt.”

"Het zou overmoedig zijn om te zeggen dat ik daar niet angstig over ben”

Marc Van Ranst is natuurlijk niet de enige viroloog die te maken krijgt met kritiek. “Wij hebben het afgelopen jaar op tijd en stond heel veel bagger over ons heen gekregen en - wat mij betreft - nu en dan een bedreiging", zegt Vlieghe. "Maar ik denk dat dat minder is bij mij persoonlijk dan bij een aantal andere collega’s. Ik ben ook niet actief op sociale media - dat vermindert ook al het aantal virtuele contacten.”

“Het is een beetje een bevreemdend gevoel. Het zou overmoedig zijn om te zeggen dat ik daar niet angstig over ben”, zegt Vlieghe nog over de kwalijke gang van zaken. “Ik ben vooral bezorgd over de hele evolutie van de maatschappij daarover. Het is nu niet per se dat ik daar van wakker lig. Wat gebeurt, dat gebeurt. Maar de hele maatschappelijke evolutie is zorgwekkend.”

Populair

Laatste nieuws