Hoe en wanneer keren we écht terug naar het normale leven? Steven Van Gucht geeft antwoorden Royalty
Royalty

Hoe en wanneer keren we écht terug naar het normale leven? Steven Van Gucht geeft antwoorden

Hoe en wanneer keren we écht terug naar het normale leven? Steven Van Gucht geeft antwoorden

We snakken allemaal weer naar het normale leven. Dat zal echter tijd nodig hebben, zoveel is duidelijk. De cijfers dalen, maar het coronavirus is nog lang niet weg. Bovendien zijn er tal van varianten. Daarom is het erg belangrijk dat er een hoge vaccinatiegraad is om aan groepsimmuniteit te komen.

"De vaccinatiegraad is liefst zo hoog mogelijk en liefst ook hoger dan die 70 procent, omdat we ook niet mogen vergeten dat er ondertussen nieuwe varianten van het virus zijn opgedoken die een stuk besmettelijker zijn dan het initiële coronavirus", citeert HLN viroloog Steven Van Gucht. "Uw vaccinatiegraad of groepsimmuniteit hangt ook af van de besmettelijkheid van het virus: hoe besmettelijker het virus, hoe hoger de groepsimmuniteit moet zijn.”

“Voor de mazelen bijvoorbeeld, dat is een bijzonder besmettelijk virus, moet die groepsimmuniteit minimum 95 procent zijn. Voor het coronavirus zal dat ergens tussen 70 en 95 procent liggen. Daar komt nog bij dat sommige van die varianten intussen wat meer afwijken van de stam die in het vaccin zit. Dat maakt dat het vaccin minder goed werkt tegen deze varianten en dus opnieuw dat je baat hebt bij een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad", meent Van Gucht.

Najaar en winter

Zo kunnen we geleidelijk aan weer naar het normale leven. "In principe; hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe kleiner de risico’s gaan worden in de komende maanden, en in het bijzonder het komende najaar en de komende winter, en hoe meer we naar een volledige normalisatie van de maatschappij zullen kunnen gaan", aldus Van Gucht.

Populair

Laatste nieuws