Coronacijfers blijven sterk dalen: Hoe komt dat en welke gevolgen heeft dit voor verdere versoepelingen? Royalty
Royalty

Coronacijfers blijven sterk dalen: Hoe komt dat en welke gevolgen heeft dit voor verdere versoepelingen?

Coronacijfers blijven sterk dalen: Hoe komt dat en welke gevolgen heeft dit voor verdere versoepelingen?

De coronacijfers volgen nog steeds het meest gunstige scenario dat de statistici hadden vooropgesteld. Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames zakt onder de 75 per dag. Er liggen minder dan 1.000 mensen in het ziekenhuis en nog 336 op intensieve zorgen.

Onder meer Geert Molenberghs en Marc Van Ranst zeiden dat het "heel spannend" zou worden om aan minder dan 500 mensen op de IC's te geraken tegen 9 juni. Dan komen er heel wat versoepelingen. Dat is dus wel degelijk nog vlot gelukt.

Hoe komt dat dan? Wel, de vaccinaties zijn daar uiteraard voor verantwoordelijk. Ook het gunstige seizoenseffect kan een rol spelen. Het is bijna zomer en de mensen zijn meer buiten. Daarnaast zou ook het contactgedrag van de mensen nog relatief voorzichtig zijn. Het is die mix dat ervoor zorgt dat de cijfers nu vlot naar beneden gaan.

Na 9 juni

Zal dat ook zo blijven na 9 juni? Moeilijk te zeggen. Het is in zekere zin een strijd tussen de vaccinaties enerzijds en de versoepelingen anderzijds. Veel versoepelingen zorgen voor meer contacten en dat geeft het virus opnieuw een kans.

De experten zijn nu vooral bezorgd over de Indiase variant, die in het Verenigd Koninkrijk al voor heel wat besmettingen verantwoordelijk zijn. In België maakt die voorlopig slechts één procent van de besmettingen uit. Het is dus zeker niet zo dat er nog sneller versoepelingen zullen volgen door deze cijfers. Sommigen vrezen dat de cijfers tegen begin juli opnieuw zullen stijgen vanwege het groot aantal versoepelingen. Het duurt immers ook nog een tijdje voor de volledige bevolking zal gevaccineerd zijn. September is daar de streefdatum.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws