Geert Molenberghs: "Nog voor einde van de zomer is de Delta-variant hier dominant. Ik ben echt bezorgd" Royalty
Royalty

Geert Molenberghs: "Nog voor einde van de zomer is de Delta-variant hier dominant. Ik ben echt bezorgd"

Geert Molenberghs: "Nog voor einde van de zomer is de Delta-variant hier dominant. Ik ben echt bezorgd"

Biostatisticus Geert Molenberghs voorspelt dat de Delta-variant (de vroegere Indische variant, red.) dominant zal worden in ons land. Dat zal mogelijk de versoepelingen in de zomer dwarsbomen.

Molenberghs denkt dat deze variant de zomerplannen in de war zal brengen. “Ik wou dat ik nee kon zeggen, maar ik denk van wel. Toen we in januari waarschuwden voor de Britse variant, reageerden velen als door een wesp gestoken. We hebben de opmars van die variant lang kunnen tegenhouden, maar uiteindelijk heeft hij toch tot een derde golf geleid", klinkt het. "Nu zitten we vijf maanden later eigenlijk met dezelfde situatie. Een variant die nog een pak besmettelijker is dan de Britse variant, die op zijn beurt al besmettelijker was."

De Delta-variant is nog niet spectaculair verspreid in ons land. “In België wordt hij op dit moment tussen 1 en 2 procent van de besmettingen geschat. Dat lijkt weinig, maar ik vind dat toch zorgwekkend. We weten dat de Britse variant in België in vier maanden tijd gestegen is van 3 á 4 procent naar 90 procent. Ik denk niet dat het tot het einde van de zomer zal duren eer deze Delta-variant hier dominant wordt. En dan is het nog de vraag wat het effect van 9 juni zal zijn, want dan voeren we heel wat versoepelingen door.”

Molenberghs houdt zijn hart vast. "Ik kijk er toch met een grote bezorgdheid naar. De evolutie van de cijfers is goed, maar we hebben nog steeds de vierde slechtste cijfers van Europa."

Populair

Laatste nieuws