Nieuwe bijwerking vastgesteld bij AstraZeneca-vaccin Royalty
Royalty

Nieuwe bijwerking vastgesteld bij AstraZeneca-vaccin

Nieuwe bijwerking vastgesteld bij AstraZeneca-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft een nieuwe bijwerking ontdekt bij het vaccin van AstraZeneca. In sommige gevallen kan het vaccin leiden tot lekkages in haarvaten, dit zijn kleine adertjes. Het is dus belangrijk dat mensen die hier eerder al last van hadden, het vaccin niet toegediend krijgen. Het EMA wil de bijwerking nu ook in de bijsluiter zetten.

Als er lekkages optreden in de kleine adertjes, dan sijpelt er bloedplasma uit de aderen en in spieren, organen of holtes. Een gevolg hiervan is dat mensen zwellingen kunnen krijgen in de armen en benen, dat hun bloeddruk kan dalen en dat het bloed wat dikker wordt. Daarnaast kunnen ze minder van het eiwit albumine hebben, dat instaat voor druk in de bloedvaten.

Momenteel hebben meer dan 78 miljoen Europeanen het vaccin van AstraZeneca toegediend gekregen. Zes van hen kregen last van de lekkage, het zogeheten systemisch capillair leksyndroom. Het gebeurde vooral bij vrouwen en binnen vier dagen na vaccinatie.

Het EMA blijft onderzoek doen naar bijwerkingen van de vaccins. Momenteel onderzoekt het of ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) een verband heeft met de vaccins. In Nederland zijn nu 24 gevallen bekend waarin mensen een ontsteking bij het hart kregen na vaccinatie, maar het is niet zeker of de ontstekingen afkomstig zijn van de vaccins.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws