Al sinds 1992 drie keer meer kans op prostaatkanker bij personeel: stak 3M problemen met PFOS in de doofpot? Royalty
Royalty

Al sinds 1992 drie keer meer kans op prostaatkanker bij personeel: stak 3M problemen met PFOS in de doofpot?

Al sinds 1992 drie keer meer kans op prostaatkanker bij personeel: stak 3M problemen met PFOS in de doofpot?

Al sinds 1975 weet het Amerikaanse chemiebedrijf 3M dat hun wondermiddelen PFOS en PFOA giftig zijn, en dat de stoffen wereldwijd in de bloedbanen van mensen geraakt waren. Sinds 1992 wisten ze ook dat hun werknemers tot drie keer meer kans hadden om prostaatkanker te krijgen.

Een onderzoek bij het personeel van Zwijndrecht wees in 2001 op een verhoogd risico op hartaandoeningen. Toch besloot het bedrijf niet in te grijpen, en bleven ze hun middel dat tapijt en kledij beschermt, toch produceren.

In 1976 werd voor het eerst de link gelegd tussen een hoge waarde aan fluor in het bloed en het bedrijf 3M. Een onderzoeker uit Florida belde naar het moederbedrijf van 3M in Minnesota. Hij vond fluorchemicaliën in zijn eigen bloed, en vond diezelfde ook terug in het bloed van zijn collega’s en dat van andere testpersonen.

Hij wilde weten of ze eventueel afkomstig kunnen zijn van de PFOS of PFOA van het bedrijf. Die wisten van niks en schoven het verhaal op de lange baan. Later bleek dat het personeel van 3M fluorwaarden hadden die 1000 keer boven de normale waarde liggen.

2000 jaar

Daarnaast bleek dat het personeel van 3M tot drie keer meer kans heeft op prostaatkanker en hartaandoeningen. Desalniettemin zal het nog tot het jaar 2000 duren vooraleer 3M stopt met de productie van PFOS en PFOA, een beslissing die toen zo’n 200 jobs heeft gekost. Momenteel loopt er een onderzoek naar de bodemvervuiling door de vestiging van 3M in Zwijndrecht.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws