Coronavaccin van Duitse CureVac haalt slechts 47 procent effectiviteit, miljoenen leveringen in gedrang Buitenland
Buitenland

Coronavaccin van Duitse CureVac haalt slechts 47 procent effectiviteit, miljoenen leveringen in gedrang

Coronavaccin van Duitse CureVac haalt slechts 47 procent effectiviteit, miljoenen leveringen in gedrang

Volgens een tussentijdse analyse heeft het coronavaccin van de Duitse fabrikant CureVac een werkzaamheid van slechts 47 procent. Dat heeft het bedrijf gisteren zelf meegedeeld. Het was de bedoeling dat CureVac het vijfde vaccin ging worden in de strijd tegen het coronavirus, ons land bestelde in totaal 2,9 miljoen dosissen. Die leveringen komen nu in het gedrang.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt een effectiviteit van 70 procent de absolute norm voor een coronavaccin. Met zijn 47 procent voldoet het vaccin van CureVac dus niet aan de vooropgestelde criteria. Het vaccin werd getest op ongeveer 40.000 proefpersonen in Europa en Latijns-Amerika.

134 hiervan werden toch nog besmet met het Covid 19-virus. “In de ongekende context van ten minste 13 virusvarianten die circuleren binnen de onderzoekspopulatie, had CVnCoV een tussentijdse vaccineffectiviteit van 47 procent tegen de ziekte van Covid-19 voor alle varianten. Daarmee voldeed het niet aan de vooraf gespecificeerde succescriteria”, aldus CureVac in een verklaring.

De CEO van CureVac, Franz Werner-Haas, zei in de verklaring wel dat de uiteindelijke effectiviteit nog kan veranderen, dat zullen verdere studies moeten uitwijzen. Het aandeel van Curevac crashte na bekendmaking van het nieuws gisterenavond laat nog met meer dan 50 procent op de Amerikaanse beurs.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws