Zondag 20 Juni 2021 - 08:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht doet wenkbrauwen fronsen: “Van mij had deze maatregel er nooit moeten komen”

Steven Van Gucht doet wenkbrauwen fronsen: “Van mij had deze maatregel er nooit moeten komen”

Het rijk der vrijheid komt meer en meer in zicht, zeker nu op veel plaatsen de algemene mondmaskerplicht wordt afgeschaft. Dat ziet ook Steven Van Gucht, een van de experten die ons het afgelopen jaar doorheen de coronacrisis gegidst heeft.

"Wat mij betreft, had die algemene mondmaskerplicht er nooit moeten komen", zegt Van Gucht op Radio 1. "Op straat kan je meestal wel voldoende afstand houden en zijn de risico's heel beperkt. Dat men die regel toch heeft ingevoerd, is wellicht omdat het een duidelijke regel is. Het maakt ook de ordehandhaving eenvoudiger. Maar heel vaak was het niet nodig, op straat of in het park bijvoorbeeld.”

Volgens Van Gucht zullen de mondmaskers in bepaalde gevallen wel nog een tijdje belangrijk blijven. "Zeker binnen. Daar zijn mondmaskers veel nuttiger dan buiten. In winkels bijvoorbeeld, het openbaar vervoer, een postkantoor…"

"In binnenruimtes blijven mondmaskers belangrijk"

"Er zijn ook nog altijd veel mensen niet gevaccineerd. Of risicopatiënten die nog maar één dosis gekregen hebben en nog niet volledig beschermd zijn", zegt Van Gucht. "Naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de epidemie in de goede richting blijft gaan, moet alles eens herbekeken worden. Maar in binnenruimtes, op het openbaar vervoer bijvoorbeeld, daar blijven mondmaskers toch wel belangrijk.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus