Maandag 21 Juni 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht: "Nieuwe coronagolf is onvermijdelijk"

Steven Van Gucht:

De coronacijfers van de laatste dagen zijn bemoedigend en ook de vaccinatiecampagne loopt als een trein. Al meer dan 6 miljoen Belgen, ongeveer 65 procent van de volwassenen, hebben reeds hun eerste prik gekregen.

Vorige week werden er per dag gemiddeld 600 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 44 procent minder dan de week ervoor. Er werden ook dagelijks gemiddeld 39.100 tests afgenomen. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor. Het aantal positieve testen op het totale aantal testen bedroeg 2 procent (1,1 procent minder dan de week ervoor). 

“Helemaal geen coronadoden meer is fictie”

Er overleden elke dag nog wel gemiddeld zes personen aan het coronavirus. Wanneer zal de dag komen dat er géén dodelijke slachtoffers meer vallen? Steven Van Gucht geeft in Het Nieuwsblad een verrassend antwoord.

“Helemaal geen coronadoden meer is fictie”, benadrukt hij. “Er zijn fragiele mensen van wie het immuunsysteem zo zwak is dat ze zelfs met een vaccin het virus niet kunnen afweren.” Volgens de viroloog van Sciensano gaat het coronavirus evolueren naar een griepvirus. “In de herfst en winter gaan we uitbraakjes, misschien kleinere golven, zien. Dat is onvermijdelijk, gelet op de allerzwaksten die dan erg kwetsbaar zijn, vrees ik.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus