Maandag 19 Juli 2021 - 17:04   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Overlegcomité hakt deze belangrijke knopen door

Overlegcomité hakt deze belangrijke knopen door

Terwijl ze in Engeland ‘Freedom Day’ vieren - daar worden alle teugels gelost - kwamen de ministers van ons land vanmiddag samen om de coronamaatregelen te bespreken. Veel nieuwe maatregelen zitten er niet aan te komen, maar er zijn wel enkele belangrijke knopen doorgehakt.

Op kleinere concerten zal je bijvoorbeeld vrijgesteld worden van mondmaskerplicht en sociale afstand als je kan bewijzen dat je gevaccineerd bent, de voorbije maanden corona had, of recent negatief op corona bent getest. Grote evenementen waren al gekoppeld aan de Covid Safe Tickets - dat ook al gebruikt werd voor reizen-, maar vanaf 13 augustus kan dit Covidcertificaat ook gebruikt worden voor kleinere evenementen vanaf 1.500 aanwezigen. 

Het grote voordeel van het Covid Safe Ticket is dat de aanwezigen echt in concertmodus kunnen gaan, dus ook zónder sociale afstand. Als het een meerdaags concert is, moet men wel iedere dag gecontroleerd worden. 

Quarantaine

Naast de beslissingen over de evenementen, komen er ook strengere controles op reizigers uit rode zones, vooral in de luchthavens en treinstations. Mensen die niet gevaccineerd zijn en terugkomen uit een rode zone, zullen in quarantaine moeten tot het resultaat van een afgelegde coronatest bekend is. Als de test positief is, moet men in isolement voor 10 dagen.

Het dragen van een mondmasker, goed ventileren en afstand houden blijven volgens premier Alexander De Croo de drie belangrijkste dingen die we kunnen doen.

TAGS  I  Overlegcomité