Dinsdag 20 Juli 2021 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Brandweerman Yannick ging mee helpen na zware overstromingen: “Mensen in nood klampten ons aan”

Brandweerman Yannick ging mee helpen na zware overstromingen: “Mensen in nood klampten ons aan”

Na het zien van de enorme ravage die de overstromingen van vorige week met zich meebrachten, toonden heel wat mensen dat ze bereid zijn om de getroffen regio’s te helpen. Ook de brandweer van Antwerpen Noorderlaan ging helpen.

"Er was meer dan genoeg volk dat stond te popelen om op vrijwillige basis te vertrekken”, zegt brandweerman Yannick op Radio 2. “Toen een collega een oproep deed dat een vriend van hem in getroffen gebied woont (Chaudfontaine, nvdr.), is het heel snel gegaan. We zijn meteen met een tiental vrijwilligers vertrokken.” 

De chaos die Yannick en zijn collega’s aantroffen, was niet te overzien. "Je ziet de beelden op tv, maar het is toch nog helemaal anders als je er echt instaat”, zegt hij. “Mensen rond je die in nood zijn, die je vastklampen voor hulp: dat is echt onbeschrijfelijk.” 

“Heel die situatie is op mijn netvlies gebrand, ook mijn collega's beamen dat gevoel. Een andere collega was er vanaf het eerste moment en hij heeft mensen moeten redden van daken: dat is nog ingrijpender. Wij waren er als het water weg was.” 

Overladen met dankbetuigingen

”Het leek een druppel op een hete plaat, maar we hebben heel veel werk kunnen verzetten”, aldus Yannick. “We hadden pompen mee, schoppen, aftrekkers en sneeuwschoppen. Je moet je inbeelden dat heel dat dorp 1 laag slib is geworden, vol met modder. We hebben dus vooral veel modder weg geschept, zowel uit de huizen als uit de riolering zodat die weer kon doorlopen. Ook een twintigtal kelders hebben we leeggepompt.”

"We gaan snel terug om verder te werken", verzekert Yannick. "We voelen hoe dankbaar de mensen zijn: toen we zaterdag terug naar huis keerden, werden we overladen met dankbetuigingen van de bewoners. Dat was echt hartverwarmend", besluit hij.

TAGS  I  Chaudfontaine  I  overstromingen