Woensdag 21 Juli 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Virologen luiden alarmbel: “Ook volledig gevaccineerden kunnen deltavariant doorgeven”

Virologen luiden alarmbel: “Ook volledig gevaccineerden kunnen deltavariant doorgeven”

Virologen hebben een akelige ontdekking gedaan over de deltavariant van het coronavirus. De variant blijkt namelijk zo besmettelijk te zijn dat ook volledig gevaccineerde mensen het virus kunnen doorgeven.

Mensen die gevaccineerd zijn en de deltavariant oplopen, worden meestal niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Ze kunnen het virus echter nog wel doorgeven aan anderen, en daar maken virologen zich ernstig zorgen over. De experten roepen gevaccineerden alvast op om zich aan dezelfde regels te blijven houden als mensen die hun inenting nog niet (volledig) hebben gehad. 

“De gedachte die we in het begin hadden, dat je na vaccinatie het virus niet meer overdraagt, blijkt voor de deltavariant toch niet helemaal op te gaan’, zegt klinisch viroloog Matthijs Welkers van het Amsterdam UMC in De Volkskrant. “Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu tóch weer positief testen.”

Groot probleem

Enkele tientallen medewerkers in Nederlandse ziekenhuizen die volledig gevaccineerd zijn, testten toch nog positief. “We dachten echt: wat is dit nou? Als je dit doortrekt naar de rest van de maatschappij, heb je best een groot probleem”, vertelt arts-microbioloog Heiman Wertheim, die goed weet dat gevaccineerden die het virus oplopen, geen klachten hebben. ”Ik denk dat je een aanzienlijke groep gevaccineerden hebt die er gewoon mee doorloopt”, besluit hij.

TAGS  I  deltavariant  I  coronavirus