Woensdag 21 Juli 2021 - 11:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Rode Kruis roept op na massale solidariteitsacties voor overstromingen: “Stop hiermee”

Rode Kruis roept op na massale solidariteitsacties voor overstromingen: “Stop hiermee”

Duizenden mensen lieten hun goed hart reeds zien door spullen te doneren aan inzamelacties om de slachtoffers van de watersnood in Wallonië te steunen. Jan Poté van het Rode Kruis is blij met al die solidariteit, maar roept op om de inzamelacties even on hold te zetten.

"Stop met het inzamelen van goederen en wacht op een concreet signaal van de overheid of het Rode Kruis om goederen aan te leveren”, zegt Poté op Radio 2. “Want we zitten nu nog in een acute noodfase. In de meeste steden en gemeenten wordt er nu naar slachtoffers gezocht, de watertoevoer wordt hersteld, de stabiliteit van wegen en gebouwen wordt nagekeken. Pas na die fase kunnen we zien wat de concrete noden zijn.”

"Stop niet met je aan te melden"

Op het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 werd al 4 miljoen euro ingezameld. Maar wat gebeurt er met dat geld? "We gaan daar transparant over communiceren. We gaan die middelen zeer goed aanwenden. We kennen de noden van de steden en gemeenten en van de slachtoffers nog niet. Dat zal duidelijk worden in de volgende dagen." 

Ook voor de 11.000 vrijwilligers is er momenteel nog geen werk. ”Van zodra er werk is, sturen we die mensen er heen. We zullen duidelijk laten weten welke taken er zijn. En dan kan je kiezen wat je doet." Toch kan je je nog steeds aanmelden. ”Stop daar zeker niet mee," zegt Jan Poté. "We hebben nog veel werk. We hebben mensen nodig, de komende dagen, weken en maanden. Iedereen is welkom."

TAGS  I  Rode Kruis  I  Pepinster  I  overstroming  I  Pepinster