-->

Maar liefst 25 waarschuwingen kreeg ons land voor de overstromingen: “We hadden mensenlevens kunnen redden”

Maar liefst 25 waarschuwingen kreeg ons land voor de overstromingen: “We hadden mensenlevens kunnen redden”
Woensdag 21 Juli 2021 - 19:13   I   Foto: Photonews   I  

Ons land heeft maar liefst 25 waarschuwingen gekregen in de vier dagen voor de enorme overstromingen. Dat meldt ‘VTM NIEUWS’. Volgens experten zijn er kolossale fouten gemaakt.

België en Duitsland zijn in de dagen voorafgaand aan de gigantische wateroverlast 25 keer gewaarschuwd voor levensbedreigende overstromingen. “In dit geval was het de hoogste waarschuwing die ze konden uitsturen”, zegt Jeff Da Costa, een onderzoeker aan de Universiteit van Reading.

“Ik bedoel, ze sturen de hoogste notificatie, en voor de expert die zo’n notificatie krijgt, betekent dat dat er een significante dreiging is dat er mensen sterven. Dus het is een belangrijke waarschuwing.” 32 mensen kwamen in België om het leven. “Er hadden in West-Europa geen mensen moeten sterven door overstromingen”, zegt Da Costa.

Preventieve maatregelen werden er dus te weinig genomen. Zo werd het stuwmeer van Eupen niet op voorhand geleegd. “Men had zaterdag of maandag al water moeten lossen uit het meer, zodat ze meer capaciteit hadden om het water op te houden op het piekmoment van de crisis”, zegt professor Damien Ernst, energiespecialist aan de Universiteit van Luik. “Dat is niet gebeurd. Het is echt een kolossale fout die men gemaakt heeft.”

"We hadden mensenlevens kunnen redden"

Zo komt het dat het water van het stuwmeer door de Vesder raakte. Daardoor werden er gigantische vernielingen aangericht. Burgemeesters werden niet gewaarschuwd. “We begrijpen niet dat we niet op de hoogte zijn gebracht van de opening van de stuwdam”, klinkt het bij Muriel Targnion, burgemeester van het zwaar getroffen Verviers. We hadden mensenlevens kunnen redden, we hadden de schade aan huizen misschien kunnen vermijden.”

TAGS  I  Verviers  I  VTM NIEUWS