Donderdag 22 Juli 2021 - 16:14   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

VRT-journalist Rudi Vranckx aan dood ontsnapt: "Het was écht dichtbij"

VRT-journalist Rudi Vranckx aan dood ontsnapt:

Ooglogsjournalist Rudi Vranckx is al enkele keren aan de dood ontsnapt in het buitenland. Dat vertelt hij in een uitgebreid gesprek met de krant De Morgen.

“Toch een keer of zeven, ja", zegt Vranckx. "In Syrië ben ik er twee keer écht dichtbij geweest. In Homs is een Franse collega, even ervaren als ik, gedood op 2 meter van mij."

"Ik stond op straat en had het gevoel dat de bomaanslagen almaar dichterbij kwamen", vervolgt Vranckx. "Het was er niet pluis, dus liep ik een huis binnen. Mijn collega liep dat huis net uit, en toen viel er een granaat. Hij heeft het niet overleefd, ik wel. Een paar seconden eerder zou het andersom geweest zijn."

"Ze gooiden een bom op onze auto"

“De tweede keer was in een klein bergdorp", legt de VRT-journalist uit. "We hadden onze auto achtergelaten en stapten een school binnen. Om één of andere reden stuurde de directeur ons weer naar buiten. Net op dat moment vlogen er twee vliegtuigen over. Ze gooiden een bom op de school en onze auto."

"Mensen die net ervoor nog bij me waren geweest in dat gebouw waren dood. Ook onze bodyguard. Had ik een foutje gemaakt, hadden ze me kunnen tracken? Ik weet het niet. Het leek me een geplande aanval. Ik heb die dag veel geluk gehad. Je moet vooral niet te lang op één plek blijven.”

TAGS  I  Rudi Vranckx