Zondag 25 Juli 2021 - 11:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Goedele Liekens doet straffe onthulling: “Dat land mag ik niet meer binnen”

Goedele Liekens doet straffe onthulling: “Dat land mag ik niet meer binnen”

Goedele Liekens zet zich al haar hele leven in voor minderheden. Zelfs voor de Oeigoeren, die in China in heropvoedingskampen worden gestoken, kunnen op de steun van Goedele rekenen. Zij deed een dringende oproep aan de federale regering om deze praktijken te veroordelen.

"Ze worden er gehersenspoeld en gemarteld. Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren staven en de vrouwen moeten er verplicht een abortus of sterilisatie ondergaan”, zegt Goedele in De Morgen. “Het is een etnische zuivering, zonder meer. Een zeer grove schending van de mensenrechten. China moet op andere gedachten gebracht worden.” 

“De Chinezen proberen ons al te intimideren door bepaalde handelsakkoorden opnieuw in vraag te stellen”, zegt Goedele over een reactie van China. “Dat onze resolutie hen zo zenuwachtig maakt, bewijst dat ons initiatief wel degelijk nut heeft. Andere landen overwegen trouwens om ons voorbeeld te volgen en zich ook tegen het Oeigoeren-beleid van China uit te spreken.”

"Myanmar mag ik ook al niet meer in"

“De kans dat ik China nooit meer binnen raak, wordt met de dag groter”, lacht ze. “Maar goed, dat is dan maar zo. Myanmar mag ik ook al niet meer in. Daar maakte ik voor VTM ooit een reportage over de Rohingya-minderheid. Toen ik er wat later opnieuw naartoe wilde, kreeg ik geen visum meer. Zelfs niet met de hulp van de Belgische ambassadeur in Bangkok.”

TAGS  I  Goedele Liekens  I  VTM  I  China  I  shownieuws