Woensdag 28 Juli 2021 - 12:10   I   door Redactie

Coronacijfers blijven stijgen: hoeveel zorgen moeten we ons daar nu over maken?

Coronacijfers blijven stijgen: hoeveel zorgen moeten we ons daar nu over maken?

De coronacijfers blijven stijgen. Ons land kleurt nu oranje. Toch is er geen reden tot grote ongerustheid, zo laat epidemioloog Boudewijn Catry weten in Het Laatste Nieuws.

“Met 89 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners en een positiviteitsratio van 2,6 procent kleurt ons land oranje. Maar we voldoen nog altijd aan de Belgische maatstaf om de epidemie onder controle te houden: het zevendaags gemiddeld aantal nieuwe besmettingen blijft onder de 100 per 100.000 inwoners", legt Catry uit. 

"Vorig jaar deze tijd zaten we met lagere cijfers, maar toen werd alleen het zorgpersoneel getest. Nu draait de testcapaciteit op volle toeren", klinkt het.

Ziekenhuisopnames

“Dus kijk ik naar de cijfers van de ziekenhuizen. En zelfs daar mogen we ons niet blind staren op fel klimmende percentages. Zo zijn er op een week tijd nu 14 procent meer hospitalisaties, op intensieve zorg is er zelfs een stijging van 15 procent", zegt Catry. 

"Maar in absolute aantallen gaat het om lage cijfers: 305 patiënten, waarvan 97 mensen op intensieve liggen. Dat het aantal IC-patiënten onder de 100 blijft, is het belangrijkste. Er minder dan twee overlijdens per dag, dat is toch een zeer mooi cijfer.”

TAGS  I  Coronavirus