Woensdag 28 Juli 2021 - 17:08   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Frank Vandenbroucke werkt aan plan voor verplichte vaccinatie

Frank Vandenbroucke werkt aan plan voor verplichte vaccinatie

Tegen half augustus wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een beeld hebben van hoeveel personeelsleden per ziekenhuis, zorginstelling of rusthuis zich hebben laten vaccineren. Hij werkt intussen al aan een "plan B" om vaccinatie in de zorg verplicht te maken.

Verplichte vaccinatie voor de zorg is niet nieuw. In Frankrijk heeft het zorgpersoneel nog tot 15 september om zich verplicht te laten vaccineren. In ons land wil Frank Vandenbroucke volgens Het Nieuwsblad de druk verhogen om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen.

“Er zijn grote verschillen tussen de verschillende instellingen”, zegt Vandenbrouckes woordvoerder Jan Eyckmans in Het Nieuwsblad. “Dat is niet alleen een kwestie van Vlaanderen tegenover Wallonië of Brussel. Er zijn er overal met een vaccinatiegraad van boven de 90 procent, en er zijn er ook andere waar nog veel werk is.”

In Vlaanderen is zo'n 85 procent van het ziekenhuispersoneel gevaccineerd en 70 procent van het rusthuispersoneel. Die grote verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis en van rusthuis tot rusthuis wil men absoluut wegwerken.

Verplichte vaccinatie

Vandenbroucke benadrukt wel dat een algemene verplicht "de laatste stap" zal blijven. “We hopen dat we via sensibilisering eerst de cijfers omhoog krijgen.”

Toch is de minister wel al bezig met die verplichte vaccinatie. “We laten daar het wettelijk kader voor onderzoeken”, zegt Vandenbroucke. “Verplichting moet een laatste stap zijn, maar we willen het toch overwegen. En we willen geen tijd verloren laten gaan als die beslissing uiteindelijk toch zou worden genomen.”

TAGS  I  Frank Vandenbroucke  I  coronavirus  I  vaccin