Dinsdag 3 Augustus 2021 - 12:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Alle remmen los in Verenigd Koninkrijk en toch dalen de cijfers, Geert Molenberghs zoekt naar verklaringen

Alle remmen los in Verenigd Koninkrijk en toch dalen de cijfers, Geert Molenberghs zoekt naar verklaringen

In het Verenigd Koninkrijk werden de coronamaatregelen losgelaten. Toch dalen daar de cijfers nog steeds. Hoe kan dat? Biostatisticus Geert Molenberghs heeft er zelf ook geen duidelijke verklaring voor.

“Dat is een beetje speculeren", legt Molenberghs uit in De Morgen. "Misschien hebben we stilaan het punt bereikt waarop de epidemie uitdooft?"

"Vanaf het moment dat er zo veel mensen gevaccineerd zijn of zelf ooit besmet waren, moet dat een effect hebben op de epidemie. Sommige collega’s vermoeden dat, ik ben daar voorzichtiger in, aangezien we toch niet heel zeker zijn van het niveau van immuniteit."

“Daarnaast kan het ook dat de massale verontwaardiging van wetenschappers over Freedom Day ervoor gezorgd heeft dat de lokale bevolking voorzichtiger is geweest."

"Ook bij ons zagen we dat in september vorig jaar: na de laatste Nationale Veiligheidsraad hebben verschillende wetenschappers hun ongenoegen laten blijken over de versoepelingen toen. Mijn collega Niel Hens zag in de contactdata achteraf dat mensen voorzichtig bleven in hun contacten.”

TAGS  I  Geert Molenberghs  I  coronavirus