-->

Geen dagtripjes meer naar Nederland? Controles aan de grens

Geen dagtripjes meer naar Nederland? Controles aan de grens
Donderdag 5 Augustus 2021 - 12:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Vanaf zondag zal het moeilijker worden om Nederland te bezoeken. De Nederlanders hebben beslist controles aan de grens uit te voeren nu België wordt gezien als een gele zone.

Lange tijd maakte Nederland geen gebruik van het kleurcodesysteem dat al in verschillende Europese landen wordt gebruikt. Vanaf zondag 8 augustus krijgt België een gele code wat betekent dat je een coronabewijs moet kunnen voorleggen wanneer je naar Nederland reist.

“De Nederlandse politie zal niemand terugsturen”

Je moet een vaccinatiebewijs, een herstelcertificaat, een PCR-test van maximum 48 uur oud of een antigeentest van 24 uur oud kunnen voorleggen om in orde te zijn. Wie niet in orde is zal een boete van 95 euro krijgen, maar de Nederlandse politie zal niemand terugsturen.

De Nederlandse militaire politie zal geen grensposten installeren, maar zal met mobiele teams werken. Zij zullen via steekproeven reizigers tegenhouden en hun controleren. De maatregel is, volgens de woordvoerder van de Nederlandse militaire politie, vooral gericht op Nederlanders die terugkomen van vakantie. Auto’s met Belgische nummerplaat zullen echter ook gecontroleerd worden.

“Dagtrips korter dan 12 uur zijn toegestaan”

Er zal een uitzonderingsregel zijn voor wie minder dan 12 uur naar Nederland gaat. Dan heb je geen coronabewijs nodig. Inkopen doen over de grens of een horecabezoek is toegelaten, liet de woordvoerder weten. Hij waarschuwt wel dat het moeilijk zal zijn om aan te tonen dat je voor een dagtrip komt, dus dat je best zorgt dat de papieren altijd in orde zijn.

België ziet Nederland als een rode zone, maar als je een vaccinatie- of herstelcertificaat hebt, hoef je niet in quarantaine en hoef je geen test af te nemen. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test laten afnemen.

TAGS  I  België  I  Nederland  I  coronavirus