-->

Kunnen we het klimaat nog redden? Klimaatexperte Jill Peeters geeft uitleg

Kunnen we het klimaat nog redden? Klimaatexperte Jill Peeters geeft uitleg
Dinsdag 10 Augustus 2021 - 08:05   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

In de publicatie van het nieuwste VN klimaatrapport werden enkele dramatische scenario’s uitgestippeld. De opwarming van de aarde gaat sneller dan verwacht en de gevolgen kunnen catastrofaal zijn.

Klimaatexperte Jill Peeters gaf tijdens een interview met VTM Nieuws meer uitleg. De klimaatopwarming zal volgens Peeters inderdaad catastrofale gevolgen hebben. “De grote overstromingen in ons land en massale bosbranden in Turkije en Californië die we nu zien, zijn nog maar het begin. Tussen nu en de komende 30 jaar zal het verder uit de hand lopen.”

De meeste voorspellingen zijn gebaseerd op het idee dat het klimaat 1,5 graden warmer wordt. Daarbij zouden massale droogte, bosbranden, stormen en overstromingen vaker voorkomen en ook heviger zijn. Delen van de wereld zouden ook onbewoonbaar worden. In het VN-rapport wordt gezegd dat het klimaat 5 graden zal opwarmen.

Met 5 graden opwarming overleeft de natuur het niet

Peeters wil zich niet voorstellen wat een opwarming van 5 graden zou doen met de wereld: “5 graden zou betekenen dat de natuur zoals we die nu kennen het niet zou overleven. Dat zou tot hallucinante situaties leiden.”

De klimaatexperte kreeg de vraag of het nog niet te laat is. Ze denkt van niet: “Ik wil geen valse hoop geven, maar we mogen ook niet wanhopen. Het is haalbaar. We kunnen het tij keren, maar het zal niet altijd even comfortabel zijn.“

Vlaanderen kan met innovatie een groot verschil maken

Ze reageerde ook op de bedenking dat Vlaanderen maar klein is een geen verschil maakt op wereldvlak. Volgens Peeters kan een kleine regio als Vlaanderen net een voortrekkersrol spelen. Door in te zetten op innovatie. Volgens haar is het in het verleden al vaker gebeurd dat wanneer kleine regio’s of landen het voorbeeld geven, de grotere landen volgen.

“Mensen hebben de opwarming veroorzaakt dus we kunnen de systemen die de opwarming veroorzaken aanpakken en veranderen”, sluit ze hoopvol af.

TAGS  I  Klimaat  I   Jill Peeters