-->

Theo Francken spreekt klare taal: “Dit mogen we nooit tolereren, het is veel te gevaarlijk”

Theo Francken spreekt klare taal: “Dit mogen we nooit tolereren, het is veel te gevaarlijk”
Vrijdag 20 Augustus 2021 - 15:00   I   Foto: VRT   I  

De hele wereld kijkt met lede ogen naar de situatie in Afghanistan. Na het vertrek van de Amerikaanse troepen kwam president Joe Biden zwaar onder vuur te liggen, ook al vond het merendeel van de Amerikanen dat ze daar niets meer te zoeken hadden.

“In Washington was er consensus over het feit dat het moest stoppen met die oorlog in Afghanistan, die nation-building, die toch niet zou lukken”, zegt Theo Francken in ‘Terzake’. Volgens de voormalige Staatssecretaris voor Asiel en Migratie probeert het Westen de wereld al 30 jaar de democratie op te dringen. 

“Ik denk dat dat niet lukt”, zegt Francken. “We hebben nu al zo veel meegemaakt - in Syrië, in Libië, in Irak. Ik denk gewoon dat dat niet kan. Maar wat we niet mogen tolereren, is een nieuwe vrijhaven voor internationaal terrorisme. En of dat nu in Mali is, of IS-gebied in Irak, of dat is in Afghanistan, dat mogen we nooit tolereren, want dat is veel te gevaarlijk.”

"Ik ben de aanslagen in Zaventem nog niet vergeten"

“Want wat zijn onze belangen? Wij willen geen grote migratiestromen meer”, benadrukt Francken. “En we willen hier vooral geen aanslagen. Ik ben de aanslagen in Zaventem nog niet vergeten als Kamerlid voor Vlaams-Brabant. En niemand is vergeten wat hier toen gebeurd is. Dus we moeten natuurlijk ook heel slim en verstandig zijn.” 

“Dus een minimale aanwezigheid daar zou wel kunnen, puur als counter-terrorism-maatregel. Puur om die opleidingskampen van Al Qaeda, die eraan zitten te komen, om die terug klein te krijgen. Om die te bombarderen. Om die aan te pakken. Maar het idee dat wij aan nation-building kunnen doen en onze liberale democratie overal kunnen verspreiden? Ik vrees dat dat mislukt is."

TAGS  I  Theo Francken  I  Afghanistan