-->

Kankerverwekkende ijsjes uit de winkel gehaald

Kankerverwekkende ijsjes uit de winkel gehaald
Donderdag 26 Augustus 2021 - 08:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

De kankerverwekkende pesticide ethyleenoxide blijft voor problemen zorgen. Deze zomer werden al verschillende levensmiddelen uit de rekken gehaald waaronder brood, ijsjes, sesamzaad, sauzen en smeerkaas.

Ethyleenoxide wordt op producten gebruikt om ervoor te zorgen dat ze niet te snel beschimmelen. In Europa is het middel sinds 2011 verboden. Na onderzoek vorig jaar bleek dat heel wat producten die van buiten Europa kwamen, vervuild waren met de pesticide.

Het Europese Foodwatch, de instantie die instaat voor voedselveiligheid, is niet gerust over de situatie. In experimenten veroorzaakte ethyleenoxide al kanker in kleine concentraties. Bio-ingenieur Eric de Marteleire nuanceert in Knack: “Het effect, is zeer klein. Je hoeft je geen zorgen te maken als je af en toe eens een industrieel ijsje of sesambroodje eet, want ethyleenoxide is een zeer vluchtig gas.”

"Giftige stofjes in alle producten die we eten"

Bruno De Meulenaer is hoogleraar voedselveiligheid aan de UGent. Ook hij is niet ongerust: ”In ieder product dat we eten, zitten stofjes die tot op zeker niveau ongezond kunnen zijn. We hoeven niet te bang te zijn voor toxische stoffen. Natuurlijk moeten we giftige stoffen zoveel mogelijk vermijden, maar onderschat de kracht van onze eigen ontgiftingsmechanismen niet”, zei hij in Knack.

Onlangs werden onder andere ijsjes van Snickers, Twix, Bounty en M&M’s, sauzen van Bicky en smeerkaas van Kiri uit de rekken gehaald. In bijna alle producten werd johannesbroodpitmeel als een verdikkingsmiddel gebruikt.

TAGS  I  voedsel  I  ijsjes  I  saus  I  kaas  I  veiligheid  I  kanker