-->

België druipt af, Afghaanse situatie stopgezet

België druipt af, Afghaanse situatie stopgezet
Donderdag 26 Augustus 2021 - 14:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Vanaf vandaag stopt België met de evacuaties vanuit Afghanistan. Officieel kon er nog tot 31 augustus geëvacueerd worden, maar de Belgische regering zette de operatie vroegtijdig stop.

Donderdagochtend gaf premier Alexander De Croo (Open VLD) uitleg bij de beslissing. “Gisteren hebben wij in de loop van de dag op militair niveau informatie gekregen van de VS maar ook van andere landen dat er indicaties waren voor een dreiging van zelfmoordaanslagen aan de luchthaven van Kaboel”, zei de premier op de persconferentie.

“Veiligheid is altijd onze eerste prioriteit, voor ons eigen personeel, maar ook voor de mensen die zouden willen proberen op de luchthaven te geraken”, aldus de premier. Er werd steun beloofd voor zij die achterbleven en niet konden geëvacueerd worden.

Bus beschoten

Gisteren werd ook een Belgische bus met geëvacueerden tegengehouden en beschoten. Door de veiligheidsrisico’s werd beslist om de operatie stop te zetten. De taliban maakt toegang tot de luchthaven ook steeds moeilijker. Zo zijn twee toegangspoorten tot de luchthaven volledig onder controle van de taliban en die gaan voor niemand open.

Ook Nederland stopt vandaag met evacueren. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken liet weten dat de situatie snel verslechterde en het niet mogelijk was om nog mensen te evacueren. Ze spreekt van een “pijnlijk moment.”

1.400 mensen geëvacueerd

De Belgische C-130’s konden meer dan 1.400 mensen vanuit Kaboel overbrengen naar Islamabad in Pakistan. Van daaruit zullen ze naar België of hun thuisbestemming worden gebracht. Premier De Croo spreekt van een “succesvolle” missie.

TAGS  I  regering  I  AlexanderDeCroo  I  Afghanistan  I  leger  I  evacuatie