-->

VTM-weervrouw Jill Peeters in tranen: “Het is verschrikkelijk, waarom moet dit nu gebeuren?”

VTM-weervrouw Jill Peeters in tranen: “Het is verschrikkelijk, waarom moet dit nu gebeuren?”
Donderdag 2 September 2021 - 07:30   I   Foto: VRT   I  

Midden juli kreeg Wallonië enorm zware regenval te verwerken. De overstromingen die daarop volgden zorgden voor een helse ravage. Volgens voormalig VTM-weervrouw Jill Peeters is de regelgeving van ons land te complex om zoiets meteen te kunnen opvangen.

“Ik herinner mij nog de weerkaarten die drie dagen voor de overstromingen binnenkwamen”, vertelt Jill in ‘Terzake’. “Als je een beetje weerkaarten kunt lezen, dan weet je: dit gaat goed fout - omdat de bodem toen al serieus verzadigd was. Het moment dat het zich dan voordeed zat ik huilend voor tv. Waarom moeten uiteindelijk 40 mensen het leven laten? Dat is verschrikkelijk gewoon.”

Departementen

Wat moeten we volgens Jill daaruit leren? “Wel, het KMI heeft het goed voorspeld. De regen die ís gevallen, maar vanaf dan begint de werking van ons complex land in gang te schieten. Op het moment dat de regen gevallen is, is het niet meer de verantwoordelijkheid van het KMI, maar dan nemen de departementen die verantwoordelijk zijn voor de waterlopen het over.” 

“En dan heb je nog een onderscheid tussen bevaarbare waterlopen en niet-bevaarbare waterlopen. Dan heb je nog een crisiscentrum dat regionaal werkt, maar dan heb je ook nog een nationaal crisiscentrum”, aldus Jill, die duidelijk niet meer kan volgen.

TAGS  I  Jill Peeters  I  shownieuws