Woensdag 13 Oktober 2021 - 16:00   I   Foto: VRT  I   door Redactie

Marc Van Ranst laat er geen twijfel over bestaan: “Dit gaan we nooit meer meemaken”

Marc Van Ranst laat er geen twijfel over bestaan: “Dit gaan we nooit meer meemaken”

Marc Van Ranst ziet de verkoudheden die rondgaan als een teken dat de samenleving weer aan het normaliseren is. Volgens de viroloog kunnen deze virussen ons wel degelijk goed ziek maken.

Erger dan we ze kennen zijn de verkoudheden alvast niet geworden. “Als we die zo ervaren, dan is dat te wijten aan recall bias", zegt Van Ranst in Het Nieuwsblad. "We hebben anderhalf jaar geen verkoudheden gehad en zijn vergeten dat die ons wel degelijk mottig kunnen maken. Dé verkoudheid bestaat overigens niet, het is een spectrum van honderden virussen.”

"Het kan ook erger worden"

Natuurlijk komt het griepseizoen er binnenkort aan. “Het kan net als vorig jaar gaan: een griepseizoen van niets”, aldus Van Ranst. “Een 'gewoon' seizoen is ook mogelijk, maar het kan ook erger worden.” 

“We zijn de afgelopen 18 maanden vrijwel niet aan de griep blootgesteld geweest, dat kan maken dat er onder de populatie heel wat mensen meer vatbaar zijn”, klinkt het. “Al zal het slechts tijdelijk zijn. We gaan nooit nog een periode meemaken in ons leven met zo weinig griep en verkoudheden als vorig jaar.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  griep