Vlaamse overheid schrapt 'Zwarte Piet' Politiek
Politiek

Vlaamse overheid schrapt 'Zwarte Piet'

Vlaamse overheid schrapt 'Zwarte Piet'

De Vlaamse overheid heeft de naam van Zwarte Piet veranderd in Piet. Ze doet dit naar eigen zeggen om te "streven naar een meer neutrale benaming”. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is razend omwille van de nieuwe maatregel.

Om de tradities te bewaken vroeg Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan minister van Cultuur Sven Gatz of Sinterklaas en Zwarte Piet niet juridisch beschermd kan worden. Van Grieken diende een voorstel in om het kinderfeest in zijn traditionele vorm op de lijst van Unesco te zetten. Gatz ging niet in op die vraag. "We leven in een superdiverse samenleving, in die context rijst de vraag of een (Zwarte) Piet op basis van stereotiepe raciale kenmerken daar nog in past”, luidde het antwoord van Sven Gatz. “Het aantal elementen dat we vanuit Vlaanderen kunnen voordragen is uiterst beperkt. Rond de sinterklaasgebruiken is er momenteel geen vraag lopende voor een Unesco-voordracht.”

De Vlaamse overheid spreekt op haar website niet meer over 'Zwarte Piet' maar over 'Piet'. Minister Gatz bevestigde dat er "onlangs redactionele aanpassingen zijn gebeurd in de teksten van de Inventaris Vlaanderen”. Ze streven naar "meer neutraliteit".

“Zelfs op de Vlaamse website rond cultureel erfgoed blijkt het politiek correcte virus te hebben toegeslagen”, klinkt het bij Vlaams Belang tegenover Sceptr. “De figuur van Zwarte Piet moet beschermd worden tegen het beperkte clubje politiekcorrecte beeldenstormers dat hem wil doen verdwijnen”, vindt Van Grieken. Hij betreurt “dat de minister zijn visie afstemt op een klein clubje ‘Zwarte Piet’-haters en wil dat de minister en de bevoegde erfgoedorganisaties in de toekomst opnieuw complexloos spreken over ‘Zwarte Piet’”.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws