-->

Theo Francken maakt Alexander De Croo met de grond gelijk: “De slechtste van heel Europa”

Theo Francken maakt Alexander De Croo met de grond gelijk: “De slechtste van heel Europa”
Woensdag 3 November 2021 - 14:00   I   Foto: Photonews   I  

Alexander De Croo heeft gisteren mogen spreken op de klimaattop in Glasgow. Dat de grote opkomst tijdens de speech van onze premier uitbleef, ontging ook Theo Francken niet.

“Daar stond hij dan, Premier De Croo, voor een quasi lege zaal te klimaatspeechen in Glasgow”, schrijft het N-VA-kopstuk op zijn blog. “Zijn uitspraak dat ‘België de lat moet leggen voor de hele wereld’, kende duidelijk geen succes. Niet onlogisch, want zeg nu zelf, hoe geloofwaardig is iemand die, onder druk van wat antinucleaire fundamentalisten, alle CO2-arme kernenergie sluit en nog meer fossiele CO2-rijke brandstof gaat verstoken?” 

De Croo verwees ook naar de overstromingen in ons land van afgelopen zomer. "41 mensen zijn in België omgekomen, maar andere landen betalen een nog hogere prijs”, klonk het. “‘De eerste klimaatdoden in België’ volgens De Croo”, merkt Francken op. “Ik wist niet wat ik hoorde. Bestuurt ‘het klimaat’ nu ook al de sluizen en waterbekkens in Wallonië? En hoe is er in godsnaam een directe oorzakelijke band tussen de klimaatopwarming en die doden te leggen? 

Slechtste van heel Europa

De Croo beloofde ook 200 miljoen euro bij te dragen aan de strijd tegen ontbossing. “Of het al een eerste voorschot van de herstelbetalingen wordt, remains to be seen”, aldus een sceptische Francken. “De Belgische begroting is toch al de slechtste van heel Europa. Wat maakt 200 miljoen dan nog uit, nietwaar?”

“De Premier voelt zich een vis in het internationale water”, aldus de voormalige Staatssecretaris van Asiel en Migratie nog. “Met de dingen die hij op het internationale forum proclameert (vrouwen- en holebirechten en klimaat) ligt een mooie carrière bij de Verenigde Naties binnen handbereik. Wat extra Belgisch belastingsgeld dat er niet is ‘vrijmaken’ en een leugentje om bestwil kan er dan wel even bij.”

TAGS  I  Theo Francken  I  Alexander De Croo