-->

Opnieuw zeer slecht nieuws voor iedereen die aardgas gebruikt: “Dit is hallucinant”

Opnieuw zeer slecht nieuws voor iedereen die aardgas gebruikt: “Dit is hallucinant”
Vrijdag 12 November 2021 - 11:00   I   Foto: Photonews   I  

Na de recordprijzen van oktober is er helaas nog geen sprake van prijsdalingen in november. Integendeel, de energieprijzen schieten verder als een raket omhoog. Bij Test Aankoop spreken ze van “ronduit schrikwekkende” tarieven.

Een modaal gezin - met een jaarverbruik van 3.500 kWh - dat zijn aflopend elektriciteitscontract moet verlengen op basis van de tarieven van november, betaalt maar liefst gemiddeld 780 euro voor een vast tariefplan. Dat is opnieuw een stijging met 33% ten opzichte van de vorige recordprijs van oktober.

In vergelijking met de prijs van 2 jaar geleden gaat het zelfs om een stijging met 135%, meer dan een verdubbeling dus. Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij enkel over de energiecomponent; je moet er dus nog de nettarieven en heffingen bij rekenen. 

Verdubbeling op twee maanden tijd

Voor aardgas is het beeld volgens Test Aankoop nog hallucinanter. Tekenden we voor een vast contract in oktober nog een gemiddeld bedrag op van 1.800 euro tegenover 1.255 euro in september, dan zitten we nu aan 2.500 euro, ofwel een verdubbeling op slechts twee maanden tijd. Tellen we daar nog de nettarieven en heffingen bij, dan komen we aan een jaarfactuur van ruim 3.000 euro. 

Voor een variabel contract betaal je gemiddeld iets minder, maar ook daar is de stijging aanzienlijk: van 1.900 euro in oktober naar 2.240 euro in november. Voor een vast aardgascontract betaal je enkel en alleen voor de energiecomponent intussen gemiddeld 10,5 c€/kWh. Voor een variabel contract is dat gemiddeld 9,5 c€/kWh, meer dan 4 keer zoveel dan 2 jaar geleden.

TAGS  I  Test Aankoop  I  aardgas  I  energie