GEMS grijpt in: Sluiting van nachtleven en minder dan 5 nauwe contacten

GEMS grijpt in: Sluiting van nachtleven en minder dan 5 nauwe contacten
Maandag 15 November 2021 - 07:00   I   Foto: VRT   I   door Redactie

De GEMS, de expertengroep die de regering adviseert, heeft een nieuwe reeks verstrengde coronamaatregelen voorgesteld in haar rapport. De Franstalige krant Le Soir kon die inkijken.

De GEMS stelt voor om het nachtleven op slot te gooien. Ook alle meest risicovolle activiteiten waar het mondmasker en de veiligheidsafstand niet kunnen gegarandeerd worden, zouden niet meer kunnen doorgaan.

De GEMS verwijst ook naar contactsporten met hoog risico of studentenactiviteiten. De experts stellen voor die indooractiviteiten, open voor publiek, een opschorting van drie à vier weken voor.

Nadien zou de coronapas enkel nog geldig zijn voor gevaccineerden of mensen die nog niet lang van het virus genezen zijn. Er zou ook getest moeten worden bij het binnengaan.

Voorts willen de experts telewerk verplicht maken tot de kerstvakantie. Ze pleiten ook voor mondmaskers vanaf 9 jaar op school en op alle plaatsen waar het mondmasker verplicht is.

Voorts komt er geen terugkeer van de bubbels. De experts pleiten er wel voor om meer de nadruk te leggen op het verminderen van de contacten. Ze willen de Belgen ertoe aanzetten minder dan vijf nauwe contacten per dag te hebben.

TAGS  I  Coronavirus  I  GEMS