Steven Van Gucht: “Dán verwacht ik de piek van deze vierde golf”

Steven Van Gucht: “Dán verwacht ik de piek van deze vierde golf”
Vrijdag 19 November 2021 - 15:30   I   Foto: VRT   I  

Op het wekelijkse persmoment van het Crisiscentrum en Sciensano meldde Steven Van Gucht verontrustend nieuws: voorbije maandag werden er maar liefst 20.537 nieuwe dagelijkse besmettingen vastgesteld.

Aan de hand van enkele modellen van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt liet Van Gucht zien hoe erg de situatie nog kan worden: de piekbelasting zal hoog zijn en schommelen tussen 650 en ruim 1.200 ingenomen bedden op intensieve zorg. “De piek in de ziekenhuizen wordt verwacht tussen eind november en begin december”, aldus de viroloog. “De hoogte hangt af van de mate waarin we de besmettingen nu kunnen afremmen. Het is cruciaal dat iedereen zijn steentje bijdraagt.”

Het worstcasescenario zou zijn dat de Rt-waarde, dat aangeeft hoeveel mensen een besmet persoon zélf kan besmetten, verder stijgt. “Dan kunnen we een piekbelasting krijgen van meer dan 1.200 bedden op intensieve half december”, aldus Van Gucht.

“Dat is vergelijkbaar met de belasting in de eerste golf en dat scenario moeten we absoluut vermijden", benadrukt hij. "We kunnen ook niet echt rekenen op het buitenland om patiënten door te sturen, want onze buurlanden doen het ook niet echt goed.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Sciensano