GEMS-experten zwaar onder vuur: “Tijd voor een nieuwe groep van experten”

GEMS-experten zwaar onder vuur: “Tijd voor een nieuwe groep van experten”
Dinsdag 23 November 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews   I  

De covid-experten proberen ons al anderhalf jaar zo goed en zo kwaad als mogelijk door de coronacrisis te loodsen. De GEMS (de corona-expertenraad) kwam hierbij vaak onder vuur te liggen.

“Het gewicht ligt nog steeds bij mensen die relatief eenzijdig naar corona kijken”, zegt Thomas Gevaert, covoorzitter van artsenvakbond ASGB, in Het Laatste Nieuws. “Ze lijken vooral gefocust op ingrepen voor de korte termijn. Hun antwoord op het virus draait finaal altijd rond het drastisch inperken van sociale contacten.”

“Misschien is het tijd voor een nieuwe expertengroep”, merkt Gevaert op. “Eentje die de zaken wat breder bekijkt en een visie op lange termijn ontwikkelt. Zowel voor de maatschappij als voor de zorgsector. Dat laatste is echt cruciaal. Want deze golf is er bijvoorbeeld ook één van personeel dat uitvalt of gewoonweg overwerkt is.”

Bijzonder paternalistisch

Volgens Gevaert is er maar één manier waarop we deze vierde golf het best kunnen aanpakken, en dat zijn boostervaccins. Dat, plús de experts en de overheid die wat meer vertrouwen tonen in de burgers. “Kijk maar hoe men alweer dreigt met een lockdown”, aldus Gevaert. “‘Gedraag u, want anders…!’ Dat is bijzonder paternalistisch en leidt tot het omgekeerde effect: mensen keren zich af van het beleid”, concludeert hij.

TAGS  I  GEMS  I  corona