Dinsdag 23 November 2021 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marc Van Ranst stelt iedereen gerust: “Het risico dat je daar besmet wordt, is bijna onbestaande”

Marc Van Ranst stelt iedereen gerust: “Het risico dat je daar besmet wordt, is bijna onbestaande”

Massa-evenementen worden massaal geannuleerd omdat de coronacijfers er zo slecht uitzien. Ook de organisatoren van heel wat kerstmarkten willen het risico niet nemen om een broeihaard te veroorzaken, en zeggen af. Al kijkt viroloog Marc Van Ranst daar toch wat vreemd van op.

“In de buitenlucht is het risico dat één persoon met corona twintig anderen besmet zo goed als onbestaande”, zegt Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws. “Maar als het erg druk wordt, zou ik wel aanraden een mondmasker te dragen. Als de organisatie een goed circulatieplan heeft en er voldoende ruimte is voor alle bezoekers, maak ik me geen zorgen over de veiligheid van buitenactiviteiten.”

Verzekeringsdekking

“Ik snap het wel, dat burgemeesters en organisatoren willen dat zo’n evenement superveiling is”, vervolgt Van Ranst. “Daarom nemen ze soms goedbedoelde beslissingen, die niet altijd even rationeel zijn.”

“Bovendien speelt er al een economische reden mee: als men vreest dat het evenement niet winstgevend zal zijn omdat mensen misschoen toch afgeschrikt worden door de coronasituatie, is het nu wel het moment om er definitief een streep onder te trekken. Dan vallen de gemaakte kosten mogelijk nog onder de verzekeringsdekking”, besluit de viroloog.

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  kerstmarkt