Dinsdag 23 November 2021 - 19:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Experten waarschuwen voor Black Friday-kortingen: “Het heeft geen zin om deze producten te kopen”

Experten waarschuwen voor Black Friday-kortingen: “Het heeft geen zin om deze producten te kopen”

Komende vrijdag is het weer Black Friday, en dan zullen er opnieuw heel wat mensen proberen om de beste deals te doen. Black Friday is namelijk hét ideale moment voor consumenten om van extreme kortingen te profiteren.

Black Friday komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en valt de dag na Thanksgiving Day, dat wordt gevierd op de vierde donderdag in november. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Er wordt met hoge kortingen geadverteerd om klanten te lokken.

Hoewel wij geen Thanksgiving vieren, is de koopjesdag wel tot bij ons overgewaaid. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) roept consumenten op om op te letten voor valse kortingen. Niet zelden zullen sommige winkels of bedrijven hun producten eerst duurder maken, om dan naar aanleiding van Black Friday de prijzen weer te laten zakken. 

1.950 producten onder de loep

Test Aankoop lanceerde naar aanleiding van Black Friday ‘Rate My Deal’. Zo kan iedereen snel controleren of een deal interessant is. "Producten testen en vergelijken is onze kern, we houden ons daar het hele jaar mee bezig”, zegt Simon November van Test Aankoop op Radio 2. “Speciaal voor Black Friday hebben we 1.950 producten, verspreid over 16 productcategorieën, scherper onder de loep genomen. Dat gaat van smartphones over televisies tot microgolfovens."  

Op 'Rate My Deal' zie je hoeveel een product nu kost, maar je ziet ook de prijs van de voorbije maanden. "Het is maar de vraag of een korting naar aanleiding van Black Friday echt interessant is", verduidelijkt November. "Winkelketens trekken de prijzen soms op in de periode voor er een korting te krijgen is. Dan wordt het product eerst duurder en speciaal voor de actiedag wordt het opnieuw goedkoper. Dan lijkt het alsof je een goeie deal doet, maar dat klopt dus niet.” 

Meer dan de prijs alleen

Op de gratis webpagina van "Rate My Deal" zie je in één oogopslag of een product duur is of niet. De goede deals zijn groen gekleurde, de slechte deals rood. Maar er is meer dan de prijs alleen. "Een product krijgt bij ons alleen een groene kleur als de prijs voor Black Friday láger ligt dan tijdens de rest van het jaar en als het product een goede kwaliteitsbeoordeling krijgt in onze test. Het heeft volgens ons geen zin om een goedkoop product te kopen dat van slechte kwaliteit is", zo stelt November. "Het product moet minstens een score krijgen van 60 of 65 op 100 om een groen label te krijgen.”

TAGS  I  Black Friday  I  Test Aankoop